PKIoverheid

Betrouwbare communicatie dankzij de public key infrastructure

PKIoverheid is een stelsel van afspraken en techniek om betrouwbare elektronische communicatie van en met de overheid mogelijk te maken. Het is in 2000 ontstaan vanuit de eerste wetgeving rondom de gekwalificeerde elektronische handtekening en uitgebreid met mogelijkheden op gebied van authenticatie, vertrouwelijkheid en server.

PKIoverheid wordt op dit moment breed gebruikt voor:

  • beveiliging van websites
  • authenticatie op afstand
  • rechtsgeldige elektronische handtekeningen
  • versleuteling van elektronische berichten

Vele voorzieningen van de overheid zoals DigiD, Digipoort, Mijnoverheid, .e.d. maken allemaal gebruik van PKIoverheid-certificaten. De overheid ziet ook toe op de afspraken die er zijn gemaakt binnen het stelsel.

Het PKIoverheidstelsel is gebaseerd op de techniek PKI, public key infrastructure. Deze generieke techniek maakt betrouwbare communicatie mogelijk. De PKIoverheid is daarmee een invulling van de techniek en afspraken voor de Nederlandse overheid. Naast deze PKI zijn er diverse commerciële PKI-infrastructuren.

Bij CHvV hebben we ruim 18 jaar ervaring met PKIoverheid. Wij hebben aan de basis van de eerste versies van het PKIoverheidstelsel gestaan (ontwerp en techniek) en hebben in de jaren daarna constant en veel PKI-opdrachten succesvol volbracht. Van het ontstaan, het gebruik tot en met het beëindigen van PKI-omgevingen.

Ben je op zoek naar iemand die gespecialiseerd is in PKI(overheid), neem dan vrijblijvend contact op voor informatie of een professioneel advies.

Contact: Edward Hardam